- U bevindt zich hier:
-
Start
- Fairplay
The first sheepdog trials were held between shepherds to prove their dog’s abilities; this provided a shop window with the potential to broaden the breeding gene pool of good sheepdogs. From this early competition evolved a tradition. That tradition should be respected and nurtured with the objectives of the International Sheep Dog Society held as the ideal.
The objectives for a trial is to test the ability of a dog, as part of a team with the Handler, to manage sheep properly under the differing circumstances that may be encountered in daily work.
The standards of etiquette, protocol, respect and handling on the trial field should be as high as they have ever been.
Below are a few examples of that etiquette and protocol:
This book looks at the various aspects of etiquette, protocol and handling within the sheepdog trial, from the first time a novice handler steps onto the trial field to competing in a Singles, Double Gather or Brace Competition.
NEDERLANDS TALIGE VERSIE
Etiquette op het wedstrijdveld door Sue Main
Herders begonnen wedstrijden schapendrijven te houden om de kwaliteiten van hun honden te tonen, dit had tot resultaat een groter aanbod aan genen informatie om het fokken van goede herdershonden te verbeteren. Zo ontstond een traditie die we moeten respecteren en koesteren met de doelstellingen van de ISDS als ideaalbeeld.
Het doel van een wedstrijd schapendrijven is het testen van de mogelijkheden van een hond om samen met zijn handler schapen te beheren in de veranderlijke omstandigheden die in het dagelijkse werk kunnen voorkomen.
Het niveau van etiquette, protocol, respect en handling op het wedstrijdveld zou nog steeds moeten zijn wat het altijd geweest is.
Hieronder enkele voorbeelden hiervan:
Wedstrijdveld
Het wedstrijdveld is geen trainingsveld! Trainen moet je elders doen voorafgaand aan de wedstrijd.
Herdersstaf
Het enige toegestane hulpmiddel is een herdersstaf, elk ander hulpmiddel wordt als onprofessioneel beschouwd en kan leiden tot puntenaftrek.
Een goede herdersstaf is een verlengstuk van de handler en kan een geweldig hulpmiddel zijn bij juist gebruik.
Als het fout gaat
Als het fout gaat verlaat dan het wedstrijdveld zonder blijk van kwaadheid, ontgoocheling, irritatie enz... maar ga naar huis, maak je huiswerk en wees vastbesloten om de volgende keer beter terug te keren.
Van zodra de handler zijn run aanvangt wordt hij verondersteld het parcours tot in het kleinste detail te kennen en het ook zo te volgen (ISDS regel 6.2.q).
De handler kan gevraagd worden zijn run te stoppen indien de jury beslist dat het niveau van de run niet voldoet aan de door de jury gestelde vereisten.
De beslissing van de jury is definitief gesteld dat zij zich houdt aan de Rules for Trials (ISDS regel 5.1.o).
Welzijn
Het welzijn van de hond moet steeds een prioriteit zijn.
Het welzijn van de schapen moet altijd voor ogen gehouden worden.
Respect
Toon steeds het nodige respect voor de andere deelnemers en de organisatoren.
Laat je honden niet blaffen terwijl andere deelnemers hun parcours lopen.
Hou je honden steeds onder controle zowel op als naast het wedstrijdveld.
Hou loopse teven steeds weg van de andere honden.
Vloek niet en gebruik geen onwelvoeglijke taal.
Op het wedstrijdveld is geen ruimte voor boosheid of slecht gedrag. Het helpt noch de hond noch de handler.
Bedreig noch de hond, de schapen of personen die zich op of naast het wedstrijdveld bevinden. Van de deelnemers wordt verwacht dat ze de hoogste normen inzake gedrag hanteren en elke inbreuk of misbruik zal worden onderzocht door het wedstrijdcomité en gerapporteerd worden aan de verantwoordelijken. (ISDS regel 6.2.zb)
Ruim de uitwerpselen van je hond op.
Respecteer het reglement van de wedstrijd.
Respect voor de jury
Jureren is geen taak waarbij alles zwart op wit beschreven staat en waarbij een specifiek aantal punten kan worden afgetrokken voor elke kleine fout. Men dient te weten dat het niet altijd een makkelijke taak is om een run in zijn geheel te beoordelen en als jury zou je het puntenblad na afloop van elke run nog eens goed moeten bekijken om dan te beslissen of er te streng of te tolerant gejureerd werd op een of ander onderdeel van de run (ISDS regel 5.1.g)
De beslissing van de jury is definitief gesteld dat zij zich houdt aan de ISDS regels (5.1.o)
Jureren is geen makkelijke taak, zeker wanneer de beslissingen ogenblikkelijk moeten genomen worden en er geen uren over gediscussieerd kan worden.
De jury voert haar taak naar best vermogen uit en de deelnemers moeten dat aanvaarden en respecteren.
Het is enkel de jury die zich concentreert en de hele run beoordeelt en niet de handlers die, vanaf de zijkant, slechts delen van of op zijn best enkele runs zien.
Het getuigt van een uiterst gebrek aan respect de jury te benaderen om haar beslissing in vraag te stellen.
Het is verboden aan deelnemers of hun afgevaardigden om de jury te benaderen om de toekenning van punten te bespreken of te beïnvloeden. Dit is een ernstige inbreuk die tot verder onderzoek zal leiden. (ISDS regel 6.2.z).
Besluit
Een wedstrijd schapendrijven heeft tot doel goede honden in de etalage te zetten, indien jouw hond het beoogde niveau niet haalt, ga dan naar huis en werk eraan. Het is de bedoeling om de kwaliteiten van je hond te tonen en het parcours te verslaan, niet de mensen.
De wedstrijd en de organisatie ervan bekritiseren brengt de toekomst van de wedstrijden in gevaar. Zonder deze organisatoren zouden er geen wedstrijden zijn ... lever geen kritiek maar help.
Iedereen zou moeten kunnen genieten van een wedstrijd schapendrijven: oud, jong, beginner en gevorderde ... deel je kennis en je vriendschap. Grofheid en agressiviteit verbergen geen onwetendheid en onprofessioneel gedrag. Wees beleefd en vriendelijk en vooral wees sportief.
Verder...